Sulge

Logi sisse

Alammenüü

2005

V SUUSAETENDUS

 

Viiendal MK suusaetendusel Tehvandil saadi taas tunda suusatamise seda poolt, kus alles võistluse lõppedes võib tõdeda, et kõik plaanitu sai teoks. Ilmaolud lihtsalt murravad suusatamisse vahel nii rängalt sisse, et isegi kaht päeva ei saa kõrvutada. Mõnel ekstreemsemal juhul läheb seis lausa loetud tundidega käest ära, nagu seekord Nuustakulgi. 

 

Maailma tippude jaoks oli laupäevase lühemate klassikasõitude rada igati hea, sest hoolimata nii ülevalt kui alt lisanduvast veest pidasid radade kahurlume põhjad hästi vastu. Et ka korraldusvägi sai esimese päevaga tavakohaselt hästi toime, siis tunduski, et kõiki painas hoopis teine mõte – mis saab pühapäevast. Kõik ju nägid ja teadsid, et MK peakorraldaja Alar Arukuusele tuli pidevalt kõikvõimalikke ilmaprognoose ja neist kõigist koorus välja selgeid ohumärke. Ohtude tagamaid oskab aga veelgi reaalsemalt ette näha tõeline professionaal. Nii et kui MK nõukogu liikmena toimiv Eesti Päästeameti juht Mati Raidma laupäeval Tehvandi võistluslinnakut vaatas, siis tema arvates ei pruukinud pühapäeva hommikuks seda kõike siin enam järel olla. See info, mis temale edastati, rääkis armutult üht ja sama – Eestit räsib lähemate tundide jooksul ennenägematu torm. Kuidas ta aga Otepää kõrgustikul käitub – seda ei osanud isegi see paljukogenud mees öelda.Ja kas neis hulludes oludes suudetakse üleüldse rahvusvahelise tasemega suusavõistlusteks vajalik seis tagada…

 

Hetkeks veel aga laupäeva juurde, kus ilm lasi veel sõita ja kus võtsid oma Marit Björgen ja Andrus Veerpalu. Marit läks võimsalt ja juba esimesest tõusust üles rühtides oli selge, et ka siin ei leia ta vastast, kes teda peataks. Kristina ei saanud parimat määrdeklappi ja nii raskel rajal vedas see tema kaotuse pea et minuti maile.Meeste poolelt pääses sedakorda poodiumile publikut lausa hullutav kolmik – Veerpalu – Estil – Mae ja Andrus tegi seejuures ajalugugi – võites Eestile esimese koduse MK võidu. Nii et president Rüütel, kes ka üsna sageli sporditandreid väisab , sai sedapuhku osa igati meeliülendavast tippsõidust.

 

Aga nüüd siis olude juurde, mis näitasid õigepea peale autasustamist oma üha tugevnevate tuuleiilidega esimesi pahaendelisi märke, aga võtsid öö hakul äärmiselt hullu pöörde. Üha tugevnev edelatuul puhus piki Tehvandi staadioni ja ehkki vahepeal tundus ta pisut soodsamasse suunda pööravat, oli see vaid hetk , mil see tormav õhumass mägede ja metsade vahelt teed otsis.

Öine maru ja tihe sadu murdsid rajaäärseid puid ja katsid rajad okste ja risuga. Varahommikuse žürii koosoleku ajaks oli selge, et sellistes oludes võistluse jätkamine on liiga suureks ohuks kõigile. Ja mis sest spordist enam kui Eestis ja mujalgi Euroopas ründasid inimesi hoopis maisemad mured.

 

Kahju, et taas pidi just sprindivõistlus löögi alla sattuma. Siiani seisab silme ees Anti Saarepuu pettunud ilme kui ta Tehvandi trepist suusakott õlal alla tuli – aga pettunud ilmed asendusid peagi hoopis muretsemisega – kuidas on inimesed enneolematu rajuga mujal toime saanud …

Ja nii jäi suur võistlusareen justkui laastatud tallermaa sinna jaanuarimaru räsida… ning MK etapp pooleli.

 

Tekst: Kaarel Zilmer

Foto: Scanpix

FIS PRESENTING SPONSOR:
Veebipartner: BestIT
Kasutame veebilehel lisaks tehnilistele küpsistele ka Statistika- ja Reklaamküpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku Statistika- ja Reklaamküpsiste kasutamiseks.
Vaata küpsiste kasutamise kohta täpsemat infot siit.