Sulge

Logi sisse

Alammenüü

2012

XII SUUSAETENDUS

 

Kui aasta varem sai Eesti koheselt MK järel  ka Juunioride ja U-23 vanuseklassi suusatamise MM –i korraldada, siis võis küll öelda, et Otepää radadel osalenud  suusatajate põlvkond oli just see, kes hakkab üha enam tooni andma järgneva aastakümne  murdmaasuusatamise, suusahüpete ja kahevõistluse maailmas. Põlvkondade  vahetumine on spordis ju sama loomulik protsess, nagu ka see, et suurvõistluste korralduseski võib vahel muutusi toimuda. 11 korda vedas Otepää MK korraldustööd Tehvandi spordikeskuse maailma suusakeskuste tippu tõstnud Alar Arukuusk ja kuidas selle juures kõigil neil kordadel MK tehtuks said , sellest lugege meie MK ajaloo rubriigi üheteistkümnest kirjust korraldusloost. Au kõigele tehtule ja erilisele pühendumusele, sest just viimane põhimõte ilmestas kõiki neid aastaid kõige enam.

 

Huviga jälgiti nüüd nii Eesti kui ka maailma suusaringkondades, kuidas saab suurvõistluse korraldustiimi juhtimisega hakkama endine suusataja, maailma suusatamiseski medaleid võitnud Jaak Mae. Eks oli piisavalt ka kahtlejaid, kuid päev-päevalt sai endisele atleedile selgeks, et üks asi on ise starti tulla ja teine –kõikidele teistele võimalikult parim võistlus korraldada. Lähiaastatest oli ju suurepärane eeskuju võtta, kuidas 2011.a.  MM-iks  anti  korraldusohjad Bente Skari kätte ja tema juhtimisel sai teoks üks ülimalt hea ning tasemel suurvõistlus.  Esmakordselt peakorraldaja rolli täitnud  Jaagul  leidus aga rohkesti abilisi – suur osa endisest karastunud korraldustiimist, tipptasemeks valmis olev Tehvandi keskus, taevataadi poolt antud lumerohkus  ning muidugi suurte kogemustega maailma tippsuusatamise seltskond, kes tundis Jaaku samahästi kui Jaak neid. Kui ette – korralduse lõpptulemuse juurde rutata, siis tulemuseks oli Otepääle juba omaseks saanud kokkuvõte – järjekordne heal tasemel tippvõistlus.

 

Juba ammu ei räägita suusahooaegade iseloomustamisel n.ö. vaheaastatest – see tähendab talvedest, kus pole MM-i ja OM-i . 2012. oma oligi just selline, kus  saidki muude hooaegadega võrreldes suuremat tähtsust just MK ja ka äärmiselt huvitavalt tuure koguv Tour de Ski. Otepääl  dopeltvõitudega hiilanud  Justyna Kowalczyk ja Dario Cologna olid tõusnud Tehvandi ajaks selle hooaja tippudeks. Pühapäevastel  distantsidel 10 ja 15 km olid nende võidud sellise ülekaaluga, et lubasid finišisirgel isegi arvukale ( kahe päeva peale kokku 10 tuhande ringis) pealtvaatajaskonnalegi lehvitada.  Hoopis tulisema  ja konkurentsitihedamana mängiti  ette laupäevane sprindivõistlus. Nii naiste kui meeste kolmik mahtus seejuures lausa sekundi sisse, kuid oma selle hetke sportlikku vormi panid paika ka siin ikkagi rohkem distantsisõitjana tuntud poolatar Justyna  Kowalczyk ja kogu Šveitsi spordi tuntumaid nimesid Dario Cologna.

 

Eesti suusatajate pääs marjamaale  jäi seekord ära. Heideldi, kuid mitte eelmiste aastate säras…ja selgete liidriteta.Omaette küsimus kerkis aga võistluste järel. Millal saab Otepää jälle MK korraldusõiguse? Mitte, et midagi oleks siin nässu läinud, vaid  mitmed uued riigid ja nende keskused olid õigustatult järge ootamas…Samas anti aga Otepääle lubadus- ilmselt 2015, mis siis ka hilisemasse murdmaakalendrisse Tehvandile tõesti nädalavahetuse broneeris. Seekord siis juba 13.korraks.

 

Tekst: Kaarel Zilmer

Foto: Eesti Suusaliit

FIS PRESENTING SPONSOR:
Veebipartner: BestIT
Kasutame veebilehel lisaks tehnilistele küpsistele ka Statistika- ja Reklaamküpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku Statistika- ja Reklaamküpsiste kasutamiseks.
Vaata küpsiste kasutamise kohta täpsemat infot siit.