Sulge

Logi sisse

Alammenüü

2004

IV SUUSAETENDUS

 

Pole teada, kust see arusaam on tulnud, aga iga suusavõistluse korraldaja ihkab oma programmi head ja paeluvat teatevõistlust. Seda pingete ja taktikamängude tallermaad, kus – nagu palju kordi nähtud – tormab esimesena üle lõpujoone ikkagi kõige ühtlasemalt liikunud tiim. Milliseid dramaatilisi tõlgendusi pole küll teatesõidus nähtud ja kui keegi tahab selle tõestuseks veel ka kõige karismaatilisemat kommentaari kuulata, siis püüdku kuskilt kuulata saada legendaarse Soome Raadio kommentaatori Pekka Tiilikaise tundeid1954.aasta MM –i teatesõidu lõpus. Selles raadiohääle lausa nõretavas – oigavas ja vahepeal piasaraid neelavas kaasaminekus avaneb kõik, mida üks teatesõidu lõpp pakub. Eriti veel siis kui lõpukoridoris võtab oma just omakandi mees, tol korral – legendaarne Hakulinen. 

 

Nii et ka Otepää 2004.aasta MK teatesõit pidi lisama kõigele senitoimunule uut värvi. Ja kohe algasid arutlused – mis koosseisus ja järjestuses sõidab Eesti meeste nelik ja kas meie naised üldse starti lähevad. Teate ümber käisid kõvad spekulatsioonid, ehkki päev varem pakutav polnud mitte väiksem maiuspala – pikad ühisstardiga klassikadistantsid. Ja suurte – suurte ootustega – kas Kristina, Andrus või Jaak – kas tuleb võit kodukamarale? 

 

Polnud vähimatki kahtlust, et ühisstardis hakkab pinge ring – ringilt kasvama. Peoperemehed Andrus ja Jaak ( ning muidugi perenaine – Kristina ainuisikus) pakkusidki muule maailmale parajat konkurentsi. Ent jälle lükkub kõik paika nii tühise osana tunduval, kuid otsustaval viimasel paaril meetril. Ja kuidas ka ei tahaks meenutada meie omade häid seise mitmetes vahepunktides, paneb eestlaste vana tuttav ja kindlasti ka lemmik Frode Estil ikkagi koha kinni austamispoodiumi kõrgemal astmel, nagu teeb seda ka Claudia Künzel napimast napimalt naiste võistlust võites.

 

Sellistel kodustel võistlustel on oma lisapinge ja kellegi muu võit võimendub siin eriti. Kui Otepääl käis nii, siis vähem kui aasta varem, 2003.aasta märtsis käitus sama “ebaväärikalt” Andrus Veerpalu – “karistades “ norralasi nende enda pühamas paigas – Holmenkollenis , kuninglikul 50 km klassikas ja veel kuninga silme all. See saavutus asetub ühte ritta rootslaste edestamisega Vasaloppetil ja miks mitte ka tugevatest saksa suusatajatest jagu saamisega nende kodus – Oberstdorfi MM- l. Sellistel puhkudel tõded, et võimsana kaikunud koduseinad vajuvad ohates korraks kokku, et siis pisut koguda ja selle päeva parimale õiglast tunnustust anda. Ja naeratasid Otepääl nii Andrus kui Kristinagi, ehkki hingesopis kees…

 

Aga teatesõit ? Eesti poolt stardis kaks meeskonda ja üle mitme aasta taas naiskond! Viimase platsi tulek oli raudselt uudisläve ületav samm. Ja avaetapp tehakse lausa ennastületavalt – tublid on nii Piret Pormeister, Aivar Rehemaa kui Ilmar Udam Teade aga nõuab nelja head. Naiste poolel jätkab edasi vaprat heitlemist võistlusradadele naasnud Silja Suija, aga ei jätku meil veel maailma paremikuga kaasamineku jõudu ning hoolimata Kristina ankrukoha rollist, saame arvatud koha ka protokollis.

 

Meeste rajal sõidab maruline Veerpalu teisel etapil tasa pea et minutilise vahe ja Jaak Mae on võrdne võrdsete seas, et siis Priit Narusk viimasele katsumusele saata. Seekord pole me pjedestaalil, aga tegime, mida suutsime . Sellest teatest tärkab ometigi usk , et ehk ühel päeval ollakse mitte ainult samal lõpusirgel vaid heideldakse ka koos lõpujoonel.Naiste sõit aga lükkas omamoodi jää liikuma ja uueks talveks harjutatakse juba kindla ja tõsise plaaniga. Mitte ainult meedia pärast.

 

Mis siis veel Otepää MK etenduste kavast puudub ? Eks ikka see kunagi ära jäänud tuline sprint! Aga seegi tuleb – juba mõne nädala pärast – kui rullub lahti viies suusaetendus ja aastanumbriks on juba 2005. Ja jumalale tänu – meilgi on vahepealse ajaga suuremad lootused tekkinud.

 

Tekst: Kaarel Zilmer

Foto:Scanpix

FIS PRESENTING SPONSOR:
Veebipartner: BestIT
Kasutame veebilehel lisaks tehnilistele küpsistele ka Statistika- ja Reklaamküpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku Statistika- ja Reklaamküpsiste kasutamiseks.
Vaata küpsiste kasutamise kohta täpsemat infot siit.