Sulge

Logi sisse

Alammenüü

2008

VIII SUUSAETENDUS

 

Küll tahtnuks Otepää MK etapi kaheksanda korra ( etenduse) lugu alustada hoopis muust, aga ka seekord sai põhitegijaks ilm oma kapriisidega. Pidevad soojalained, pea et lumetu Eestimaa, udu ja pori igal pool. Aga hoolimata sellisest üldtaustast annab MK korraldust juhtiv Alar Arukuusk nädal enne Otepää etappi suurele uudistajateväele koondsõnumi – ei saa olla ülioptimistlik, aga on olnud keerukamaid aastaid. Mis lubas Alaril siis sellise musta seisu juures nii üllatavat ja positiivset sõnumit tekitada. Aga eks ikka see, et 2008.a. MK- le mõeldi juba eelmisel talvel – lumekahuritega lund varuma hakates. Pea et 7000 kantmeetrit lund pandi üle suve ja sügise ootama, et just sellest MK raja alus tekitada. Et mujal sellega hakkama saadakse, oli teada, aga Eestis läks see suusaraja tegemise moodus käiku alles esimest korda. Võib arvata, et kogu Tehvandi keskuse korraldusteam seiras suvi läbi Hobuseraua juures metsaveeres saepuruvaiba all tukkuvat suurt lmehunnikut. Eks arutlus käis ikka selle üle – kui palju lund sealt maapinda niriseb ja mis sest üldse järele jääb. Talve hakuks jäi aga seejagu suusalund, et kui see lahti „pakiti“, sai temast tõesti MK suusaraja põhiosa.

 

Nüüd toimetati selle „kalli kraamiga“ tuntud stsenaariumi järgi – iga külmemgi öine hetk kasutati raja remontimiseks ning ka lisalume teoks. Ja igal hommikul oli kõik taas sõidukorras. Niisuguses „pideva päästmise“ seisus jäädi siis atleete ootama.

Maailma suusatamine oli Otepää päeviks juba selle talve peamise tõmbenumbri -Tour de Ski ette mänginud – aastavahetust hõlmav võistlussari pakkus taas pingelise ja nauditava heitluse. Ehkki sellise suure pingutuse järel, aga ka heitliku talvega kipuvad haigused lausa valimata oma võtma, said Touri parimad Nuustakule tulekuks enamvähem tervised jälle korda. Nii kinnitas hooaja vääramatu liider Lukas Bauer, et tema enesetunne lubas stardiotsuse teha alles mõned päevad enne MK etappi. Suusatajatele on aga kõik need väntsutused – tuttav lugu. Kui neid siis taas ka napid lumeolud ootavad, siis antakse igale sellisele – Otepäälaadsele – korraldustööle täis tunnustus. Ja ehkki olud läksid ka meil iga sõiduga aina vesisemaks ja vesisemaks, ei tehtud sellest suurt numbrit.

 

Naiste 10 km distantsil tahtis muidugi Virpi Kuitunen Tour de Skil oma pisut ootamatut peavõiduta jäämist korvata. See läks ka igati täppi ning koos Aino Kaisa Saarisega kaksikvõitu võttes andis Otepää sõit selge märgi, et soomlannade päralt paistab ka kogu ülejäänud hooaeg minevat. Meeste 15 km klassikavõistluse alates tegi aga niiskete ja udusevõitu Tehvandi metsade vahele jääv pealtvaatajate ergutuskoor oma registrid täiega lahti. Ning oli ka põhjust! Tasa ja targu alustanud Lukas Bauer läks ju sekund – sekundis Jaak Maega ning mis koduväge eriti huilgama ajas – pärast pikka vigastuspausi liikus taas omas võimsuses Andrus Veerpalu. Löömata jäi Bauer aga ka siin, kuid Jaak Mae teine koht ning AndrusVeerpalu neljandale kohale viinud võimas lõpuspurt lükkis Otepää suusapubliku suusasõidu elamuste ritta veel ühe särava – maailmataseme tipphetke.

 

Vahepeal siis veel üks udune ja niiske öö ning stardikord läks sprinterite kätte. Küll käis siin alles katsetamine! Ja põhiküsimuseks vaid üks – kas minna määrdega või ilma ?

Kui võidusõite üldistada, siis seekordsed Otepää rajaolud nõudsid võitjaks ülimalt jõulist natuuri. Sloveenlanna Petra Majdič ongi nagu sellise raske sõidu jaoks loodud ja ega ta lasknudki oma võiduvõimalust käest. Meeste eelsõitudega sai aga selgeks, et seekord jagavad säravama kraami enda vahel norralased. Ehkki üsna südikalt sekkusid ka Emil Jönnson ning kodukandi mees Peeter Kümmel, jäi kolme naabrimehe jaks siiski peale.

 

Võistluse lõppedes lippasid suusaradades juba veenired ning staadion hakkas sulava järvesilma mõõte võtma… Aga pidas siiski vastu – see mullune lumi ! Suur tänu talle ning tema tegijatele, sest ilma selle käiguta oleksime me tõesti plindris olnud ja niigi auklik suusakalender veelgi auklikumaks läinud.

 

Tekst: Kaarel Zilmer

Foto: NordicFocus

FIS PRESENTING SPONSOR:
Veebipartner: BestIT
Kasutame veebilehel lisaks tehnilistele küpsistele ka Statistika- ja Reklaamküpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku Statistika- ja Reklaamküpsiste kasutamiseks.
Vaata küpsiste kasutamise kohta täpsemat infot siit.