Sulge

Logi sisse

Alammenüü

1999

I SUUSAETENDUS

 

Otepää MK algaastasse süüvides võib vaid tõdeda, et mõned arengud  käisid nii kiiresti, et igat fakti, otsust või tavapärast tegevust on nüüd pisut enam kui viie aasta tagant päris raske täpselt paika panna. Samamoodi ei suuda Otepää MK “ristiisa “ ja FIS –i pikaaegne murdmaajuht Bengt- Erik Bengtsson täpselt määratleda, millal läks idanema mõte Otepääst kui võimalikust võistluskohast. “ Aga nii nagu te vabaks saite ja mängu tulite – läks see teema ju liikvele” sõnas ta kord Karupesas kohvitassi taga neid asju arutades. Temasugusel pika strateegia mehel ei jäänud miski maailma suusatamises märkamata. Küllap ka need märgid, mis kandusid FIS – i peakorterisse Tartu maratonist või Suverullist. Aga siinsete asjade edasimineku tunnistajaks sattus ka tema kolleeg kahevõistluse leerist – legendaarne Ullrich Wehling, kes andis võimaluse kahevõistluse kaudu Nuustakut tutvustada. Siiani seisab meeles tema lühike kokkuvõte pärast esimest Tehvandi kahevõistluse võistlust –“ Pagana pihta – siin kannataks midagi suurematki ette võtta!” Kui tema vaimusilmas terendasid ikkagi 90 meetri mägi ja selle kaudu avanevad võimalused, siis samas köitis teda eriti kogu see miljöö, mis Otepääl neil päevil valitses.

 

Ka tollast kõikvõimalikul tasandil lobbytööd ja seda ükstaspuha kelle kaudu, on praegu raske rida realt kokku panna. Eks sportlikku sära lisasid Otepää tuntusele tippurühkivad õed Šmigunid ja kindlasti meeste tipuheitlusse sekkuvad sõidud Nagano olümpial, aga eestlaste medalipäevad Ramsaus ei olnud veel tulnud ! Nii et tilk siit , tilk sealt …

Pika strateegia mees Bengtsson oli samas aga FIS – i reeglistiku kammitsais ja selle järgi teadis ta lausa peast, mis kuulub Norrale, muule Skandinaaviale ja palju peab võistlema Kesk- Euroopas ning ka seda, et Venemaa saab alati oma tippvõistluse. Et aga MK etapp kelleltki ära võtta, siis selleks polnud lihtsalt varianti, ehkki Eesti asjad paistsid üha enam lootustandvamad.

 

Ja nagu ikka – võib mingi sündmus vallandada järgmised. Nii paneb ühel 1998.aasta sügispäeval venelaste MK korraldamisest loobumise faks Bengtssoni kukalt kratsima. Ent kohe hakkavad tal päästvad ideed tekkima – kui õige hõikaks appi need vähe sinisilmsed eestlased ! Samale faksipaberile tuleb ajalooline lause “ It is too early to take over? “. Mis sest, et need üsna hullud eestlased on nüüd pisut tagasi tõmbunud ja räägivad oma võistlusesoovist kuskil 2001 aasta paiku.

 

Kuskil nädala pärast on Bengtsson juba Tehvandi tõusul, kuulab Arukuuske ja Uba Toomast, uurib kindluse mõttes ka Alaverilt üht-teist ja juba kolm kuud hiljem – jaanuarikuu 5. päeval antakse Tehvandil ka FIS – i jaoks unustamatu suusaetendus.

 

Nagu ikka võistluse järel oodatakse Bengtssoni kui peamehe arvamust. Aga mees , kes keerelnud paigast paika, kätelnud kuningaid ja linnapäid, kirunud mõnigi kord ilma ja salamisi ka korraldajaid on seekord napp aga lööv – “ Mis siin öelda – kui Aleksandro Vanoil (Itaalia peatreeneril, tuntud protsessijal – K.Z) ei ole ühtki pretensiooni, siis on see ime. Ja Otepääl on see ime juhtunud “

 

Tekst: Kaarel Zilmer

Foto: Lembit Peegel

 

FIS PRESENTING SPONSOR:
Veebipartner: BestIT
Kasutame veebilehel lisaks tehnilistele küpsistele ka Statistika- ja Reklaamküpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku Statistika- ja Reklaamküpsiste kasutamiseks.
Vaata küpsiste kasutamise kohta täpsemat infot siit.