Sulge

Logi sisse

Alammenüü

2003

III SUUSAETENDUS

 

Juba omaseks saanud kaheaastase korraldussammu järel ehiti Nuustaku MK korda taas 2003.aasta talveks. Aasta varem suunati meie korraldusväe energia Skandinaavia karikavõistlusele ja prooviti sakslasest suusaprogrammide uuendaja Georg Zipfeli pakutud uudset võistlusmalli – suusavahetusega võistlust. Läks korda seegi !

 

Otepää MK pidi 2003.aasta jõuprooviga astuma uude seisu. Just pidi, sest läks ometigi nii, et üks samm jäi Force Major ì otsesel toimel astumata. Plaan nägi ette kaht ülimalt põnevat päeva – esimesel klassikatehnikas ühisstardid ja teisel tuline sprindipäev. Mõlemad üsna ahjutoored suusavõistluse tooted, eriti just Otepää jaoks.

 

Et kõik see värk hästi ette kanda, oli suviste töödega lisandunud radade laius ja tekkinud uued rajalõigud. Pealegi tundus lumega seekord kõik õnnestuvat, seda enam , et kindluse mõttes said rajad , nagu ikka , täies ulatuses kunstlume põhjadki alla.Ja siis astus esile vastane, kes võitnud armeesid ja hukutanud maaderändureid. Keda me kõik oleme talvel kohanud ning kes sedapuhku jättis armutult relvituks ka Otepääle kogunenud suusarmee. Selleks oli pakane ja kohati lagedatel üsna luudeni lõikav tuulehingus.

 

Kui MK ettevalmistus tõi Tehvandi kandis esile erinevad nägemused maaomanikega, siis pakase tuleku võttis kokku ühe leheartikli pealkiri – Pakast ei peata miski, maaomanike suhtes on meil meetmed ! Niimoodi nähti siis MK ohutegurite järjekorda.

Tulevadki sõnumid 25 kraadist ja ei mingit soojenemist. Pigem läheb hullemaks ja madalamates punktides näitab võistlushommikul kraadiklaas kolmekümmet ja enamat kraadi. Nagu ikka, ei saa taolistes seisudes tormata – seda enam, et hooaeg ja MM veel ees. Ja ongi saabunud külmapühad. Korraldajad saalivad toa ja õues oleva kraadiklaasi vahet. Programm saab ringi löödud ja sprinterite tulistamine jääb Otepääl oma järge ootama. Kindlasti tahetakse aga pikemad klassikatehnika ühisstardid ära sõita.

 

Nagu imekombel hakkavad ilmamärgid siiski muutust ennustama ja kui rajalt ning justkui taanduva pakase käest saabub taas toasooja peakohtunik Tiit Pekk , siis on tema oodatud sõnum lihtne – paistab, et homse võistluse kannatab ära teha.

Võistlusest endast tuleb aga täielik maiuspala – ühisstardist klassikasõidud, kus veetakse, vahetatakse liidrikohta, minnakse eest ära, võetakse taas kinni ja siis lõpumeetritel pannakse armutult kõik paika.

 

See oli tõeline murdmaasuusatamise tippetendus ,mis rebis viimasegi kahtluse ühisstartide korraldamiselt, andes samas täieliku tunnustuse Tehvandi rajale, kus sai võimalikuks taolise tippvõistluse etendamine. Rajaäärset publikut kaedes silmas niivõrd paljude erinevate elualade tõelisi proffe, kes olid tulnud vaatama just seda – suusatamist kõige professionaalsemal tasandil. Mis aga nende meeli eriti üles ja alla kruttis, oli muidugi omade – Kristina , Jaagu , Andruse – täistuuridel minek. Seda, mida muidu kuskilt telerikastist nähtud – saadi lausa hingeõhu kaugusel hoomata. Kõik see kokku vääris tulist ning tormilist kaasaelamist – ning ergutuskooridel polnud piiri. Kannustust sai igaüks kes mööda tuiskas…

 

Jah – maailma eliit tervikuna oli minemas Val di Fiemme tippvormi poole ning selline Nuustaku katsumus kulus neile selles timmimises ära.

 

Tekst: Kaarel Zilmer

Foto: Lembit Peegel

FIS PRESENTING SPONSOR:
Veebipartner: BestIT
Kasutame veebilehel lisaks tehnilistele küpsistele ka Statistika- ja Reklaamküpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku Statistika- ja Reklaamküpsiste kasutamiseks.
Vaata küpsiste kasutamise kohta täpsemat infot siit.