Sulge

Logi sisse

Alammenüü

2011

XI SUUSAETENDUS

 

Kuidas ka tippvõistluste (MM-i ja OM –i) hooaegadel erinevaid jõuproove ei tähtsustaks, ikka ringleb iga võistlusega õhus küsimärke ja arutatakse – no hästi, siin te olete sellises seisus, aga mis saab seal, hooaja tippvõistlusel. Eks Otepäälgi arutleti üsna palju – mida saame näha kuu aja pärast suusatamise pühamus – Holmenkollenis, MM-l.

Ega sellepärast siis Otepää jäänud seekordki vajaliku tähelepanuta , ega ka tunnustusest ilma. Nagu suusarahvale selgus, oli sellel korral palju , mida uudistada ja tunnustada. Nii kaunist renoveeritud suusastaadioni, selle peamaja ning , mis just võistlejatele tähtis – nii kaasegset hooldemaja ei loodetud siit küll eest leida. Tehvandi keskuse hinge Alar Arukuuse süda hõiskas – valmis jõudsime ja asjal on tõesti jumet! Seda enam, et seekord tuli tal lisaks MK võistlusest osalejatele kogu tehtut ka pisut laiemaltki tutvustada. Kas või võistluse FIS-i poolsele TD-le Bente Skarile, kel tulevase Oslo MM-i peakorraldajana oli siit nii mõndagi vaadata ning kõrva taha panna …

 

Kui ajas pisut edasi rutata, siis veelgi suurema tunnustuse sai Tehvandi vahetult peale MK- d alanud Juunioride ja U-23 MM-i hiilgavate olude ja suurepärase korralduse pakkumisega. Nii et kunagi kümmekond aastat tagasi lausa põlveotsast alustatud tegemistega oldi nüüdseks jõutud Tehvandil maailmaklassi!On üsna tuntud tõde, et – kus juba midagi on, sinna antakse juurde. Nii sai kogu see kaunis ja õhtuti tuledes särav keskus looduse poolt – MK- etappide parimad lumeolud. Neist kannatas mida tahes teha ja nii pakkus kogu see täius siis Otepääl maailma suusaeliidile ühe äärmiselt tulise nädalavahetuse.

 

Kui kellegi MM-aktsiad said siin kõrgeima noteeringu, siis selleks olid Otepää distantsipäeval kindlalt Marit Björgeni omad. Nagu ta ise kinnitas – teadsin, et Otepääl on raske , aga mulle just selle tõttu meeldiv rada. Tõsi, sprindipäeval tuli tal küll finaalist välja jääda, aga see-eest tegi oma kolmanda võidu siinsetel radadel teoks emotsionaalne Petra Majdic. Teadmisega, et siinsetel radadel on see nüüdseks tema viimane tipptasemel sõit, tänas ta igal võimalikul juhul Eesti suusapublikut, kelle kannustus olla maailma siiraim ja võimsaim.

Meeste poolel oli teada, et Dario Cologna jääb tulemata, mis veelgi kergitas just norralaste võimalusi. Võidud ka vöeti , aga mitte nende nimekaima – Petter Northugi poolt , vaid sprindis hoopis Eirik Brandsdali ja distantsil , eriti just lõpuosaga võistluse enda kasuks kallutanud Eldar Rönningu poolt. Nii et, Norras võidi Otepää päevade põhjal omade seisundiga päris rahule jääda ja koduseid MM-i ootusi veelgi üles kruvida…

 

Aga kogu selle nädalavahetuse võistlus oli alles eelmäng täistuure koguvale MM-i hooajale. Kui suur osa suusamaailma paremikust läks nüüd laiali, Oslo MM-i jaoks viimast lihvi andma, siis ega Otepääle sellepärast rahu saabunud. Juba saabus siia esimesi juuniore ja U-23 vanuserühma tegijaid, kelle päralt oli nüüdsest kogu see unelmate suusaareen ning metsatuka tagant kaarduv K-90. Niipalju tulevasi staare ei oldud siin veel nähtud, kelle hulgas oli näiteks isegi neidude – suusahüppajate seltskond. Nagu hilisem võistlus näitas – tehti nende poolt Tehvandilt lausa 100-meetriseid lende ja saadi lausa 18-palliseid stiilipunkte.

 

Kui ma nüüd nii sujuvalt kohe MK-lt „jungade“ jõuproovile läksin, siis ega siin mingit vahet olnudki. Lihtsalt – maailma suusatamise tõeline koorekiht lähetati koduteele ja asuti kohe tulevaste aastate tipptegijaid vastu võtma. Korraldajad aga said korraks koju põigata, mõne pakilisemad tööasjad ära ajada, pesumasinatele tööd anda – ja läks sõit taas Otepääle. Aga kurtmist polnud, sest eks me ise tahtsime, et Otepää oma Tehvandi suusakeskusega just sellise tormilise ja töise aja läbi elaks. Ja nagu hiljem, paljudes paigus ja arutlustes tõdeti – eestlased tegid selle asja kenasti ja hästi. Nii et jääb vaid kiita kõiki neid, kes taas oma aja, oskuse ja innustuse maailma suusatamisele andsid…

 

Tekst:  Kaarel Zilmer

Foto: NordicFocus

FIS PRESENTING SPONSOR:
Veebipartner: BestIT
Kasutame veebilehel lisaks tehnilistele küpsistele ka Statistika- ja Reklaamküpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku Statistika- ja Reklaamküpsiste kasutamiseks.
Vaata küpsiste kasutamise kohta täpsemat infot siit.