Sulge

Logi sisse

Alammenüü

2009

IX SUUSAETENDUS

 

On ju tuntud teatud lause, mis käsib  9 korda mõõta ja alles siis hinnangu anda! See põhimõte sobib väga hästi ka Otepää MK ehk suusaetenduste kohta, kus nüüdseks just seesama arv mõõtmisi just kätte jõudmas. Eks ole iga MK etapiga antud toimunule eelkõige just võistlejate poolt  hinnang ning see on reeglina objektiivne ning pole lisakommenteerimist vajanud, aga mõnegi vigade paranduse käima lükanud. 

 

Tehvandil sujus sel võistlusnädalal kõik taas imeliselt. Suured mured jäid kõrvale, sest ilm ja lumi pakkusid ehk üht kõikide aegade parimaid olusid ning sedasi sai Libereci MM-iks valmistumisel tähtsat kohta omav MK etapp end rahus ja samal ajal tavakohase kire ja võistlustuhinaga lahti kerida.

 

Keritavat aga jätkus. Esmalt ehk sellele kodusele – taas arvukale ja isegi justkui masu- aega trotsivale  pealtvaatajate väele. Ning järgmisena kohe ka kõigile rahvuskoondistele, eraldi võttes aga igale starti minevale suusatajale oma karmil ja võrdlemist võimaldaval moel. Juba üheksandat talve Tehvandi radadel startiv Odd Björn Hjelmeset on muidugi Otepää oludega ülihästi kursis ja nagu ta ise nentis – nüüdseks siis on ta ka päriselt terve, et taas suurde mängu sekkuda. Omamoodi vastutuskoorem paistis kasvavat  aga Tour de Skil alles 11. kohaga lõpetanud Lucas Baueri õlgadel. Eks  Otepää pidi nüüd sinna kas rahu- või murenoote lisama. Ja muidugi – kuidas jätkab hooaja komeet Dario Cologna? Mida suudab hea vormi märke näitav Justyna Kowalczyk ja kuidas õnnestub tal tagasi tõrjuda soomlannade ning muidugi ka Petra Majdiči rünnakuid.

 

Klassikadistants annab juba esimese päeva järel selgeid vihjeid  ka Libereči MM- i suunas. Bauer liigub taas oma võimsal moel ja nüüd jääb tal koduradade triumfi jaoks vaja vaid paar – kolm oskusliku viimase lihvi nädalat. Üle pika aja saab näha tervisehädadest paranevat klassikaspetsi Andrus Veerpalu ja selle hetke seisundist lähtudes pole tema sõit mitte paha. Kindlalt on aga Tour de Ski raskust nii mõnegi mehe (ka kodupubliku ees sõitvate Jaak Mae ja Aivar Rehemaa) jalgades. Sinna Tehvandi tõusu otse jõudes tunnevad paljud, justkui oleks see Kesk-Euroopa mägede raskus nagu siia veelkord üle kandunud. Ehkki – atmosfäär on fantastiline, rajad head ning viimse peal publik – nagu kommenteerib kolmanda kohaga ülimalt rahule jäänud ja Otepää MK-l samuti üheksandat korda startinud Vincent Vittoz. Justyna Kowalczykil  polnud vahepealsest Vancouveri MK reisist mingeid väsimusmärke. Vastupidi – hea minek tundub minevat aina paremaks ning võit tuli mäekõrgune.

 

Otepää MK sprint poetas, nagu sprint ikka, oma loomulikul moel nii võrdset minekut näidanud võistlejaterivist ühe suuruse teise järel. Naistest pani aga sellel karussellil kõige kindlamalt vastu Petra Majdiči jaks. Kus oli vaja rütmimuutust ja rasket tööd, seal Petra selle ka tegi. Pole ime kui sama kindlat ja taktikaküpset maneeri näeb ka Liberečis.

 

Meeste sprindiheitlustel hakkas iga ringiga domineerima üha enam norralaste punast värvi võistlusvorm. Kuni finaalini, kus lõpuks lausa 5 norralast ka viis esimest kohta hõivavad. Kas suudab veel keegi sel talvel seda üleolekut häirida ja ka sellest raudsete sprinterite reast kuulub MM – i kuld ikkagi Ola Vige Hattestadile ?  Siin Otepääl paistsid võimalikud vastused aga üsna selgelt kätte.

 

Kui lõpuks veel Eesti suusatajatest paar mõtet lisada, siis eks ole väikesel suusamaal omad mured. Muredest vaba oli selle MK ajal kindlasti aga Kristina Šmigun oma pisitütre seltsis ja suurtest (põlvehäda) muredest hakkas vabaks saama ka teine Eestimaa suusasangar – Andrus Veerpalu. Teistele aga tõi Otepää MK ühe murenoodi juurde – miks siiski teatud eelistusi pakkuvatel koduradadel kõige paremini ei läinud ?

Korraldajate pool pani võistluse järel teele aga kerge juubelimaiguga sõnumi – 2010. jaanuaris kohtume Otepää MK etapil juba kümnendat korda. Tere tulemast Nuustakule !

 

Tekst: Kaarel Zilmer

Foto: NordicFocus

FIS PRESENTING SPONSOR:
Veebipartner: BestIT
Kasutame veebilehel lisaks tehnilistele küpsistele ka Statistika- ja Reklaamküpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku Statistika- ja Reklaamküpsiste kasutamiseks.
Vaata küpsiste kasutamise kohta täpsemat infot siit.