Sulge

Logi sisse

Alammenüü

2001

II SUUSAETENDUS

 

Elus kipub minema nii, et kui midagi väga soovida, siis võib see ka korda minna. Just taoliselt käis ka suusaetenduste teise etteastega 2001.aastal. Juba mõnda hooaega oli FIS – i kalendripoliitikas olnud uus joon ja hakati korraldama MK võistlusi vahetult enne tiitlivõistlusi. Lahti MM oli oma tähtaegadega paigas ja sinna ette pidi asetuma n.ö. MM- eelmänguna üks MK etapp. Ja siis tekkis ka mõte – miks ei võiks see olla Otepääl, seda enam, et Lahtisse on siit üsna lühike reis.

 

Kõik sujus ka Eesti Suusaliidu tehtud lobbytöös – meie otsuse taha asusid Põhjamaade suusaliidud ja mis eriti tähtis – mõjus toetus tuli alles võistlusrajad jätnud Vegard Ulvangilt. Ka paari aasta tagused positiivsed Nuustaku kogemused tulid suusarahval meelde.

Kevadine kalendrikonverents pidi saama viimaseks lävepakuks. Sealgi läks esimese ringi lugemine meile nii soodsalt, et vaid formaalse punkti pidi kalender saama järgmise hommiku istungil. Ja siis äkki astusid areenile mingid jõud – juba õhtul hakkas ringlema paber, kus Otepää kohal seisis Kuopio. Kõige kidakeelsem oli seejuures selgituste andmisega Soome Suusaliit eesotsas oma presidendiga. Põhjanaabrite arvestus osutus aga nigelaks – ridamisi tekkis erinevatel riikidel nurin sellise vahetuse kohta ja lõpuks tuli punkt Ulvangilt – Otepää ja kõik !

 

Niisugune oli teise suusaetenduse eellugu, mis vägisi kippus meilt ära võtma suusamaailma ülima tähelepanu keskpunkti. Kohale tuligi pea et kogu maailma eliit, kes mitmeid nädalaid kodustes võistluskarusellides vormi trimminud ja seda saabus jahtima ka pressi tippseltskond. Tehvandi tõusu võtmise hoo järgi prognoositi juba Lahti MM-i medaleid. Selles kaheteistkümnenda tunni seisundis paistis paranevat ka meie meeste minek.

 

Meenutades veel korraks võistluspäeva karget hommikut lumiste rajakoridoridega ja hilisema kompromissitu heitlusega jääb vaid rõõmu tunda, et see kõik sai siiski teoks. Usun , et enamusele ei meenu enam võistluseeelse õhtu vihm ja pori. Öine ilmapööramine ja kahutamine tegi hommikuks Tehvandist tippareeni.

 

Küll oleks hea siinkohal punkt panna või siis rääkida ainult sellest, kuidas hiljem veel Lahtist ilmameistri tiitel Eestisse toodi. Aga kahjuks leiti Otepää suusaetenduse kulisside tagant hiljem asju , mis ei mustanud mitte ainult Lahti MM- i vaid tahtsid vahepeal isegi Nuustaku kaasa vedada. Nagu uurimine selgitas, toimetati juba siis, sel kaunil hommikul Karupesa kandis asju, mis vallandasid suusaspordis tänaseni lainetavad dopinguskandaalid. Nii et MM-i eelmängu mängiti ka nii ja Otepää meepoti suunas suudeti paras kulbitäis ehtsat suusatõrva läigatada. Kahju, et Lahtis nii käis, aga õnneks oli just Tehvandi suusaetenduse ajaks veel võrratut päikest ja tunti siirast rõõmu.

  

Tekst ja foto: Kaarel Zilmer

 

FIS PRESENTING SPONSOR:
Veebipartner: BestIT
Kasutame veebilehel lisaks tehnilistele küpsistele ka Statistika- ja Reklaamküpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku Statistika- ja Reklaamküpsiste kasutamiseks.
Vaata küpsiste kasutamise kohta täpsemat infot siit.